Katrijn Zaman
Door Katrijn Zaman op

Het grootste positieve effect van reizen is natuurlijk de quality time die je doorbrengt met familie en vrienden, de rust en stilte en het tragere tempo, ontdekken van nieuwe landen of dat je geniet van een pauze van je werk of (op zijn minst enkele) huishoudelijke taken.

Aan de andere kant kan het veel zittende tijd betekenen, eten langs de weg of in slechte toeristenrestaurants, meer alcohol drinken, de drukte op de luchthaven of de autostrade.

Ken je dat? Je vertrekt lekker op reis om eindelijk te genieten van wat vrije tijd en dan word je de eerste dagen ziek. Want een vakantie of reis gaat altijd vooraf met alles voorbereiden, zorgen dat je werk gedaan is. En dan is er nog de financiële stress van je vakantiebudget. Deze stress kan leiden tot een verminderde immuniteit, waardoor je "vrijetijdsziekte" krijgt.

En zelfs als we onze vakantie of reis beginnen met een goede dosis energie zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Misschien slaap je slecht in een ander bed. Misschien vind je enkel junkfood, veel suiker en koolhydraten. Misschien is de bestemming heel druk en is er weinig kans op rust of stilte.

Lees deze tips om toch gezond van je vakantie re genieten:

1 Bouw je immuniteit op.

Je hebt niet altijd controle over de omstandigheden waar je naartoe gaat. Maar je kan wel je vakantie of reis in goede vorm beginnen door goed uitgerust te zijn en je goed te voeden. Zorg ervoor dat je extra vitamine D  binnenkrijgt, een belangrijke factor in de immuunfunctie, en eventueel probiotica in de weken voorafgaand aan het vertrek.  Eet wat extra bottenbouillon en vitamine C-rijk eten.

2 Hydrateer tijdens en rond vliegreizen.

De luchtvochtigheid in vliegtuigen is extreem laag. Je kan je na een vlucht daardoor moe en uitgedroogd voelen. Als je eenmaal voorbij de veiligheidspoort bent, vul dan een grote waterfles en drink zoveel als je kunt. Zorg ervoor dat je ook extra water drinkt nadat jevop de grond staat - vooral als je een langere vlucht had.

3 Zorg dat je in een flexibele mindset komt.

Reizen is de tijd om je perfectie los te laten en flexibel te zijn. Het idee is om zoveel mogelijk stress te vermijden. Wees bereid om vreemde maaltijden te eten die toch voedzaam zijn of om volledig te vasten wanneer er geen alternatieven zijn.

En bereid je voor om je aan te passen aan een ander schema - niet alleen omwille van de verwachtingen en tradities van anderen of een ander land, maar om ook een dutje in te plannen  wanneer je niet goed slaapt op reis.

4 Maar ga niet tot het uiterste

Beslis van tevoren waar je geen compromissen over wilt sluiten - en bereid je voor. Maak de belangrijkste beslissingen niet op (veranderende) omstandigheden maar op jouw noden en behoeften. Kan je niet goed tegen grote massa's? Vermijd deze dan ook op vakantie. Kan je moeilijk gluten of dierlijke melk verteren? Maak jezelf dan niet ziek door dit toch te eten.

5 Pak je eigen voedsel mee

Pak genoeg in om je door de autoreis/vlucht te loodsen, maar ook de tijd tussendoor als het aanbod niet in overeenstemming is met jouw levensstijl. Gekookte eieren, gedroogd vlees, rauwe groenten en noten zijn ideale snacks op de weg naar je bestemming.

Als je met de auto reist, heb je natuurlijk de extra luxe van het inpakken van een hele koeler van groenten en (grasgevoerd) vlees. En lang houdbare producten zoals kokosolie, kokoswraps, energierepen, beef jerky, noten, ...

6 Bezoek een lokale markt

Als je naar een ander land reist, bezoek dan zeker eens de lokale markt. Bij de kraampjes van de boeren vind je meestal het beste voedsel van de omgeving. Het is lokaal geproduceerd, puur eten en het is gewoon fijn om je te laten verrassen door de smaken en geuren van de streek.

Vraag zeker naar de lokale specialiteiten. Deze gerechten zijn meestal al jaren oud, vol met echt puur eten en lekkere kruiden. Zo maak je ook contact met de lokale bevolking. Het is altijd fijn om mensen te horen vertellen over hun eigen streek en streekpoducten

7 Neem een aantal belangrijke supplementen mee

Wijk nu niet af van je supplementenroutine. Hoeveel andere onzin je ook moet inpakken, bespaar hier niet op. Zorg ervoor dat je al je reguliere supplementen (bijv. multi, vitamine D, probiotica, omega 3) meeneemt.

8 Maak je eigen slaapkit

Eigen kussen - check. Oogmasker (als je niet kunt genieten van je eigen lichtblokkerende gordijnen) - check. 

Melatonine? Hoewel ik niet voorstel om regelmatig melatonine te nemen, is aangetoond dat het helpt om je bioritme te resetten en het probleem van de jetlag te verlichten. In dit geval is het zeker de moeite waard. Houd in gedachten dat vasten ook kan helpen om je lichaamsklok te normaliseren.

9 Blijf bewegen

Laten we eerlijk zijn - als je wacht op de perfecte tijd om te sporten, zul je het nooit vinden. Dat is zo in het leven, en misschien nog wel meer tijdens de vakantie en op reis. Probeer je normale trainingsschema aan te houden. En probeer nieuwe activiteiten uit op reis. Ga eens surfen! Doe mee met die yoga les! Of check die hotel fitness eens!

Probeer elke dag zoveel mogelijk te bewegen. Dit ondersteunt een gezonde immuunfunctie.

10 Sluit geen compromissen op het gebied van zelfzorg

Te veel van ons rushen zich door hun vakantie. Te veel plannen maken, te veel verwachtingen van anderen, te veel stress.

Maar dit is jouw tijd, net zo goed als die van anderen - zelfs de kinderen. Plan tijd voor rust. Breng elke dag in balans met alleen-zijn en samenzijn met anderen. Doe elke dag dat je reist iets leuks voor jezelf (bijvoorbeeld gebruik maken van de sauna in het hotel, genieten van een goed boek, een aantal leuke routes vinden).

Zo blijf het leuk voor jezelf maar ook voor je reisgenoten. Het is de beste manier om het meeste uit je vakantie te halen!

En vooral: geniet op reis! Zet jezelf niet te veel onder druk. Geniet eens van dat glaasje rode wijn. Of dat ene ijsje.