Boris Orlando
Door Boris Orlando op

Komende maandag is het weer Blue Monday, de zogenaamde meest trieste dag van het jaar. Hoewel dit natuurlijk marketing onzin is, is het wel goed dat er in deze periode extra aandacht wordt geschonken aan mentale gezondheid.

Die aandacht is natuurlijk het hele jaar meer dan nodig, niet enkel op de derde maandag van het jaar. En na het afgrijselijke 2020 nog meer dan ooit.

Ter gelegenheid van deze eerste Blue Monday na het jaar dat niemand had zien aankomen post ik een reeks blogposts. Rond de problematiek waar niemand graag over spreekt, maar iedereen wel eens mee te maken heeft: mental health issues.

Ik bijt de spits af met…

ANXIETY

Angsstoornissen waren immers reeds voor corona het meest voorkomende psychische gezondheidsprobleem ter wereld. Ook ikzelf kampte er voor corona reeds het grooste deel van m’n leven mee. Het is een vreemd monster, Anxiety. Ook wanneer je het denkt getemd te hebben kan het plots, alsof uit het niets, weer opdagen. Groter en gevaarlijker dan ooit.

Want plots leven we in een dystopische wereld die we voordien enkel in films zagen. Overal rond ons heen worden we geconfronteerd met angst en onzekerheid. Meermaals per dag worden we herinnerd aan onze onzekerheden. Elke dag social media updates met besmettingscijfers en dodental, beperking van vrijheden, meer politie op straat, dreiging van een sterker gemuteerd virus, … de lijst is eindeloos.

Hulplijnen zoals tele onthaal melden een sterke toename in aanvragen. Een recente Nederlandse studie met 3000 deelnemers bleek dat bij 1 op 3 respondenten sinds de corona crisis de psychische gezondheid is verslechterd door meer angstgevoelens, meer depressieve gedachten en slaapproblemen.

Ik dacht na bijna een jaar in deze pandemie gewend te zijn aan het “nieuwe normaal” maar vergis me. Want plots dook ze weer op. Dat vreemde beklemmende gevoel op m’n borst, het bonzen van m’n hart in m’n oren.

Welcome back Anxiety, my old friend.

Ik weet intussen wel wat te doen. Meditatie, mindfullness, beweging, gezond eten. Het zijn dingen die we allemaal elke dag moeten doen om het monster kalm te houden. Maar soms laten we onze waakzaamheid even rusten of slokt de hectiek van het dagelijkse leven onze goede gewoontes op.

Voor wie ook kampt met angststoornissen en de methodes om ze te temperen nog niet onder de knie heeft deze raad: begin met het makkelijkste. En in de meeste gevallen is dit voeding. Die routine heb je immers al. Koken en eten doe je toch.  De enige aanpassing die hier is vereist is je voedingskeuze.

Ter inspiratie geef ik je mijn 3 favoriete recepten om anxiety te verminderen:

Vlees- en bottenbouillon.

De vele gezondheidsvoordelen van bottenbouillon worden tegenwoordig overal beschreven. Maar naar mijn mening de allerbelangrijkste, is niet zo bekend. Een collageenrijke bouillon van botten of vlees (beide zijn in dit geval evengoed) bevat veel Glycine.

Dit aminozuur is een precursor van GABA, de meest voorkomende kalmerende neurotransmitter in ons lichaam. Een collageenrijke bouillon verhoogt dus je lichaamseigen productie van GABA en zorgt voor een kalmerende werking in de hersenen. Je wordt rustiger, slaapt beter en kan beter om met stress en angst.

Zorg ervoor dat de botten en/of het vlees zeer rijk is aan bindweefsel. Het beste neem je dus vlees met vele witte vezels en membraan en gewrichtsbotten.

Gravlax

Omega 3 vetzuren vervullen een aantal essentiële functies voor je hersenen. Ze staan in voor de opbouw van gezonde celwanden.

Bovendien hebben ze een sterk antioxidante en ontstekingswerende werking. Ze dragen bij tot gezondere hersencellen en een beter functioneren van je brein. Verschillende studies tonen aan dat omega 3 supplementatie symptomen van angststoornissen sterk doen verminderen.

Omega 3 vetzuren zijn echter onverzadigde vetten en zijn dus niet zeer stabiel. Verhitting en blootstelling aan licht en zuurstof kan ze dus schaden. Daarom is het voorzien van een fixe dosis omega 3 via echte voeding beter dan het slikken van enkele visolie capsules. Hoe minder verwerkt het product is hoe beter.

Vis eten dus, en het best van al rauw. Dit gravlax recept zorgt ervoor dat de omega 3 vetzuren in de zalm helemaal intact blijft. Bovendien zorgt het fermentatieproces dat de andere voedzame vitamines beter opgenomen kunnen worden. Zorg ervoor dat je een heel kwalitatieve wilde zalm gebruikt.  Die heeft meer omega 3 en veel meer antioxidanten dan gekweekte vis.

Eishake

De vet oplosbare vitamines A, D, E en K spelen een onmisbare rol in de functie van de hersenen en het zenuwstelsel.

Belangrijk is ook te weten dat ze in hun best opneembare vorm te vinden zijn in dierlijke voeding. Bij vitamine A denken we vaak aan wortelen, maar de carotenoïden in wortel en andere planten kunnen we eigenlijk niet volledig omzetten in Retinol, de vorm van vitamine A die wij nodig hebben. Herbivoren kunnen dat wel. Zo kunnen wij via de consumptie van dierlijke vetten rechtsreeks vitamine A opnemen.

Hetzelfde geldt voor vitamine D. De plantaardige vorm, vit D2 is ons van weinig nut. De goed opneembare vorm, vit D3, die vinden we enkel in dierlijke vetten terug. Vit D3 maken we trouwens ook zelf wanneer we blootgesteld worden aan direct zonlicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de donkere wintermaanden een toename zien in depressie, neerslachtigheid en angstproblematiek.

Alle vet oplosbare vitamines vinden we terug in eitjes. En ook hier geldt, hoe minder verhit, hoe beter de vitamines intact blijven. Kook of bak je eitjes dus maar licht, zodat het eigeel nagenoeg rauw blijft. Nog beter kan je eieren gewoon rauw drinken. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is eigenlijk erg lekker.

Probeer ons recept eens uit. Tjokvol proteines en goede vetten, ideaal als snel ontbijt. Wie bang is voor salmonella: bij bio eitjes van gezonde kippen met voldoende beweegruimte komt deze bacterie niet voor. Ook het wassen van de eitjes voor je ze breekt vermindert het risico.