Boris Orlando
Door Boris Orlando op

Het keto dieet ontleent zijn naam aan de moleculaire structuurtjes die Ketonen heten. Die worden in je lichaam aangemaakt om het makkelijker te maken voor je hersenen om vet als energie (ATP) te gebruiken in plaats van glucose.

In een keto dieet eet je zodanig weinig glucose (uit koolhydraten) dat je hersenen sowieso vet moeten gaan gebruiken als energie en dus veel ketonen aangemaakt moeten worden.

De aanmaak van Ketonen hebben een direct effect op je neurotransmitters. Er zijn neurotransmitters die de activiteit van een andere neuron stimuleren (de belangrijkste hiervan is glutamaat) of juist afremmen (de belangrijkste hiervan is GABA). We kunnen het lichaam bepaalde stoffen toedienen die een invloed hebben op de neurotransmitters. Het gebruik van ketonen in plaats van glucose betekent dat aminozuren anders gebruikt worden, wat een onmiddellijk effect heeft op de glutamaat en GABA-waarden.

Ketogene diëten stimuleren direct de productie van GABA. In een koolhydraatrijk voedingspatroon kan je lichaam te weinig GABA produceert. Te weinig GABA  en daardoor te veel Glutamaat veroorzaakt neurologische over-stimulatie wat kan leiden tot epileptische aanvallen, maar het wordt ook gelinkt aan depressie, insomnia, migraines, angststoornissen, bipolaire stoornis en degeneratieve hersenaandoeningen zoals dementie. Mensen met depressie en angststoornissen vertonen meetbaar lage GABA-waarden.

Een ketogeen dieet betekent ook dat bloedglucose waarden dalen. Laag plasmaglucose wordt eveneens geassocieerd met een een verlaging van neurologische stress.

Verhoogde GABA waarden verbeteren je slaap en geven je hersenen rust en een gevoel van kalmte en tevredenheid.

De stimulatie van lichaamseigen GABA productie kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld door meditatie, het eten van collageen, slaap, alcohol reductie etc.. 

Maar de  meest effectieve methode echter is via een ketogeen dieet.

GABA kan je ook in gesynthetiseerde vorm als supplement vinden, maar vele studies wijzen op een zeer beperkte bio opneembaarheid.