beef jerky

"Ch'arki", een naam die is afgeleid van de Quechuan taal van de Inca's (wat zich letterlijk vertaalt in "gedroogd vlees"), is later geëvolueerd tot wat we nu Jerky noemen. De ontdekking van Jerky stelde de mens in staat om voedsel voor langere tijd op te slaan en een gemakkelijk draagbare, dichte voedingsbron mee te nemen op lange reizen.

Sommigen zeggen dat de Noord Amerikaanse Indianen duizenden jaren geleden de eerste Jerky (buffel jerky) maakten, terwijl andere verhalen aangeven dat de oorsprong bij de Quechua Inca stam ligt. Hoe dan ook, dit beproefde recept is van generatie op generatie doorgegeven en wordt vandaag wereldwijd gesmaakt.

Beef jerky is de ideale voedzame on the go snack, tjokvol proteine.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • mager bevroren rundvlees 500 g
  • selderijzout 2 el
  • honing 1 el
  • zwarte peper 1 el
  • zoet paprikapoeder 1 el

Bereiding

6 à 12u

Bereiding

  1. Om de oven te steriliseren, verwarm je ze 20-30 minuten voor op de hoogste stand.
  2. Ontdooi het vlees tot half zacht.
  3. Verlaag de oventemperatuur tot 50°C. .
  4. Dep het vlees droog met huishoudpapier, verwijder de dikste vetvezels en snijd het vlees in dunne reepjes. Leg het plat op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Meng de honing met zout, peper, paprika en verdeel gelijkmatig over de vleesreepjes.
  6. Laat het vlees 6 uur drogen in de oven, draai het om en laat het nog eens 6 uur drogen. Wanneer de jerky lederachtig aanvoelt is het klaar.

Tips

  • Als je marinade met de kruiden iets te dik is, kan je er een eetlepel kokend water bij doen.
  • Als er tijdens het drogen veel vocht vrijkomt, kan je het opdeppen.
  • Soms is het vlees iets sneller klaar. Kijk en voel af en toe. Haal het eruit als jij de consistentie ok vindt.
  • Bekleed een tupperware doos met papier en berg er de jerky in op.
  • Goed verpakt en droog opgeslagen, heeft het vlees een zeer lange houdbaarheid.