Bloemkool risotto met garnalen en gele bieten

Bloemkool risotto met garnalen en  gele bieten

Deze bloemkool risotto is lekker licht, slank en koolhydraatarm. En het is een heerlijk eenvoudig eenpansgerecht.

Als basis gebruik ik natuurlijk bloemkool rijst. Dat is niets meer dan geraspte bloemkool. Je kunt de bloemkool zelf raspen in je keukenmachine of heel fijn hakken met een scherp mes.  Al eerder maakte ik een taboulé van bloemkool rijst (zie recept) maar sommigen lusten liever hun bloemkool warm. 

Bij het maken van dit gerecht is het niet nodig om uren te roeren in de pan, wat vaak wel het geval is bij het maken van normale risotto. De smaak van de bloemkool risotto komt in de buurt van normale risotto.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • garnalen 250g
  • rode ui 1
  • teentje knoflook 1
  • middelgrote gele bieten 2
  • kokosolie 2 tl
  • witte wijn (optioneel) 40 ml
  • groentebouillon 40 ml
  • kokosmelk 40 ml
  • saffraan 1 snufje
  • paprikapoeder ½ tl
  • bloemkool 1
  • rucola 1 handvol
  • zout
  • peper

Bereiding

35 min

Bereiding

  1. Was de garnalen kort onder koud water en dep ze droog.
  2. Pel en snijd de ui in blokjes. Pel de knoflook en hak deze heel fijn. Schil de gele biet en snijd in blokjes van 1 cm.
  3. Doe de uien in een grote pan met hete kokosolie en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en kook 1 minuut. Voeg de gele biet en garnalen toe en kook 1 minuut al roerend.
  4. Voeg de wijn toe en laat sudderen tot de alcohol is verdampt.
  5. Voeg de groentebouillon, kokosmelk, saffraan en paprika toe en verminder de vloeistof met de helft.
  6. Was intussen de bloemkool grondig en rasp ze grof met rasp of blender. Doe de geraspte bloemkool in de pan en laten koken tot de vloeistof is geabsorbeerd.
  7. Neem de pan van het vuur en breng de risotto op smaak met peper en zout. Garneer met verse rucola en serveer direct.

Tips

  • Om het extra fris te maken, kan je nog wat citroen zeste toevoegen.
  • Rijst van bloemkool kan je natuurlijk niet volledig vergelijken met echte risotto rijst. Deze rijst neemt veel vocht op waardoor je dat smeuïge krijgt wat echt bij risotto hoort. Dat heeft bloemkool niet. Je gebruikt dus ook veel minder bouillon. Als je toch dat smeuïge wilt, kan je kaas toevoegen. Parmezaan of geitenkaas.