Bullet proof koffie

Bulletproof koffie is koffie gemengd met boter en kokosolie. Het klinkt heel raar maar het is echt lekker! De combinatie van koffie en vet geeft je een boost voor de rest van de dag.

Het is ideaal om te gebruiken tijdens je intermitting fasting. Het helpt je om te vasten zonder energiedip of hongergevoel. Het geeft je een voldaan gevoel en je houdt je energie vrij stabiel. Ondanks de boter en MCT olie in je bulletproof koffie blijft je lichaam in de ‘vastenstand’. De reden is dat je insuline zeer laag blijft waardoor vetverbranding niet wordt gehinderd. Je lichaam hoeft nog niet te starten met de verwerking en verbranding van eiwitten en koolhydraten.

Koffie is natuurlijk een energiebooster door de cafeïne die erin zit maar verbetert ook de insulinegevoeligheid van je lichaam, waardoor je glucose minder snel opslaat als vet. Daarnaast schijnt cafeïne ontstekingen in je hersenen tegen te gaan (het verlaagt het risico op ziektes als Alzheimer). Koffie maakt je ook gelukkiger, omdat de cafeïne de aanmaak van hormonen serotonine en dopamine verhoogt.

In boter van grasmelk zitten antioxidanten, goede vetten en vitamines A, E, D en K  in hun best opneembare vorm.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
 • vers gezette koffie 1 kop/ 200 ml
 • biologische grasboter of ghee 1 à 2 el
 • kokosolie of MCT olie 1 à 2 el
 • gelatine 1 tl

Bereiding

5 min

Bereiding

 1. Zet de koffie.
 2. Neem een blender of staafmixer en doe hier de boter en kokosolie in.
 3. Voeg de koffie en de optionele ingrediënten toe en blender ongeveer een halve minuut.
 4. Schenk de koffie in een beker en geniet!
 5. Omdat je de koffie kort blendt en de combinatie met de boter, geeft het een romige consistentie.

Tips

 • Als je niet goed tegen cafeïne kan, kan je de koffie ook vervangen door warm water, groene thee of kruidenthee of chicorei.
 • Je kan ook je eigen draai aan deze koffie geven door bijvoorbeeld kaneel of vanillepoeder toe te voegen.
 • Grasboter wordt gemaakt van koeien die vrij lopen en gras eten in plaats van granen. Het bevat daardoor meer omega 3-vetten. De grasboter kan je ook vervangen door ghee (lichter verteerbaar en zo goed als vrij van lactose en caseïne).
 •  Als je koffie koopt, let er dan op dat je goede biologische koffiebonen koopt of gebruikt.
 • Je kan kiezen voor extra vierge kokosolie of MCT-olie. MCT betekent ‘medium-chain triglycerides’ oftewel middellange keten vetzuren. Het is een extract van kokosolie. De voordelen? Je lichaam gebruikt de olie direct als energie en slaat het vet niet op. Het versnelt je metabolisme en het is goed voor je vetverbranding.
 • Als je pas start met bullet proof koffie zou ik beginnen met 1 el MCT olie. Zo kan je lichaam hier aan wennen.
 • Optioneel: vanille, kaneel, honing, stevia – naar smaak