Chocolade rode bieten brownie

Het klinkt raar groenten in desserten. Cacao en rode bieten lijken een verkeerde combinatie, maar ze passen echt goed samen. Deze brownies zijn echt heerlijk van samen en smeuïg.

De rode bieten zitten vol vitaminen (vooral vitamine B11, foliumzuur en vitamine C) en mineralen (veel mangaan dat bijdraagt aan de stofwisseling, ijzer en koper). En de rauwe cacao is rijk aan mineralen en antioxidanten. Het is een goede bron voor magnesium en koper; wat je bloeddruk stabiliseert. Ook bevat rauwe cacao veel calcium, zink en ijzer. En het laat je goed voelen.

Bij Super Human proberen we desserts en zoetstoffen te vermijden. Maar af en toe heb je natuurlijk zin om jezelf te verwennen met een dessert. In dit recept zitten geen geraffineerde melen en suikers en dus is het een stuk voedzamer dan ‘gewone’ brownies.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • rode bieten 3
  • rauwe honing 250 ml
  • eieren 4
  • zacht rundervet/ossenwit (gesmolten) 2 el
  • kokosolie (gesmolten) 2 el
  • vanille 1 snufje
  • kardemom 1 snufje
  • ongezoet cacaopoeder 1 kopje
  • gehakte walnoten ½ kopje
  • zeezout 1 snufje

Bereiding

40 min

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 135 ° C.
  2. Schil en rasp de rode biet.  Doe de rode bieten met de honing in een pan en breng aan de kook op middelhoog vuur. Na ongeveer 5-10 minuten koken zijn de bieten zacht.
  3. Klop ondertussen de eieren in een kom met het rundervet, kokosolie, vanille, kardemom en cacaopoeder goed met de handmixer.
  4. Pureer de rode biet met de staafmixer.
  5. Meng beide massa’s bij elkaar in een kom. Voeg de walnoten en zout toe.
  6. Verspreid het mengsel op een ingevette diepe bakplaat en in een voorverwarmde oven op 135 ° C.
  7.  Bak ongeveer 30 minuten.  Laat afkoelen en snijd in porties.

Tips

  • Natuurlijke zoetstoffen blijven suikers die effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Honing is en blijft het enige onverwerkte natuurproduct en scoort dan ook het hoogste wat voedingswaarde betreft. Het heeft een antibacteriële werking en medicinale werking en zit bomvol antioxidanten en mineralen en enzymen. Wie wil zoeten zonder stijging van de bloedsuikerwaarde gebruikt best stevia.
  • Als je cacao koopt, wees er dan zeker van dat je ongezoete cacao koopt. Lees op de verpakking of er suiker bij zit. Als het ingrediënt slechts ‘cacao’ of ‘magere cacaopoeder’ is, dan heb je de juiste cacao te pakken.