Gember Limoen kefir

Waterkefir is een probiotische limonade gemaakt van waterkefir vlokken. Er wordt wat suiker of gedroogd fruit aan het water toegevoegd. Deze suiker wordt tijdens de fermentatie omgezet naar probiotica.

De lijst van voordelen die probiotica hebben voor het lichaam is erg lang. Ze beschermen tegen cariës, chronische inflammatoire darmziekten en darmkanker, verlichten lactose-intolerantie en diarree veroorzaakt door rotavirussen. Ze bevorderen de darmgezondheid en daarmee de opname van vitale voedingsstoffen. En het verbetert de spijsvertering. 

De fermentatie van voedsel verhoogt de voedingswaarde ervan, bijvoorbeeld het gehalte aan vitaminen zoals vitamine K2. Hun biobeschikbaarheid neemt ook toe, d.w.z. de voedingsstoffen kunnen beter door het lichaam worden opgenomen.

 

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • koude groene thee 150 ml
  • vers limoensap 50 ml
  • vers gembersap 10 ml
  • 2 liter fles met kliksluiting
  • gedroogde vijgen 2
  • citroen 1
  • rietsuiker 100 g
  • waterkefirkorrels 100 g

Bereiding

paar dagen
  1. Maak eerst de basis waterkefir: Spoel 100 g waterkefirkorrels onder koud water in een zeefje. Doe ze in een 2l weckpot samen met 100g rietsuiker, 1 citroen en 2 vijgen en vul aan met koel water. Laat minstens 24u staan. Hoe langer je de kefir laat staan , hoe zuurder het wordt.
  2.  Open na een paar dagen je bokaal en haal eerst de vijgen en citroen er uit. Giet de kefir boven een zeefje uit in een bokaal. Je kan de citroenen uitpersen en het citroensap erbij gieten. 
  3. Neem nu 450ml van je basiskefir en doe de thee, het limoen- en gembersap erbij in een nieuwe weckpot. Sluit de fles. 
  4. Laat het gisten bij kamertemperatuur gedurende 2 dagen. Dagelijks controleren op bubbels en indien nodig koolzuur vrijgeven.
  5. Na 2 dagen gisting de fles rechtop in de koelkast bewaren.

Tips

  • Zoals alle gefermenteerde producten heeft deze drank een zeer lange houdbaarheid. Controleer af en toe dat er niet teveel kooldioxide wordt geproduceerd.  Open het deksel voorzichtig een beetje en controleer hoeveel de drank bubbelt. Opslag in de koelkast vertraagt het gistingsproces, maar onderbreekt het niet. 
  • Gebruik een kunstof zeefje en geen ijzeren. 
  • Je kan natuurlijk zelf experimenteren met verschillende smaken!