geroosterde mergpijpjes

Aan eten hangt ook een groot deel herinneringen en familiegeschiedenis aan vast. Je kan mij niet meer plezieren dan in de oven geroosterde mergpijpjes.  Ik herinner mij nog hoe mijn moeder de mergpijpjes uit de soep haalde, de merg eruit haalde en op een toastje smeerde met wat zout erop. Mmm heerlijk. Die boterham gebruik ik niet meer.  De smaak van mergpijpjes is zo lekker dat ze niets anders nodig hebben dan wat zout en/of peterselie.

Mergpijpjes zijn helaas een beetje uit onze keuken verdwenen. Alhoewel je ze nog af en toe ziet staan in enkele moedige restaurants.  Ergens in de afgelopen 50 jaar zijn we vergeten wat een superfood beenmerg eigenlijk is. Het is van oudsher een heel belangrijk onderdeel van ons dieet geweest. Paleontologen zijn het er namelijk over eens dat het eten van beenmerg, circa 3 miljoen jaar geleden, de groeispurt van de hersenen van de prehistorische mens verzekerde. Omega 3 vetzuren, verzadigde vetten en cholesterol zijn onmisbare bouwstenen van onze hersenen. En deze voedingsstoffen zijn in overvloed aanwezig in beenmerg!

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
 • mergpijp (3 tot 5 cm lang) 3 per persoon
 • verse platte peterselie 1 kopje
 • sjalotjes 2
 • kappertjes 2 tl
 • extra vergine kokosolie 1 ½ el
 • vers geperst citroensap 2 tl
 • Grof zeezout

Bereiding

20 min

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Leg de mergpijpen in een vuurvaste ovenschotel. Kruid ze met peper en zout en een klein beetje kokosolie.
 2. Rooster de mergpijpen ongeveer 15 minuten of tot het beenmerg zacht is en begint lost te komen van het bot.
 3. Maak ondertussen een salade van sjalotten, kappertjes en peterselie.  Snijd de peterselie grof. Snipper de sjalotjes fijn. Meng de sjalotjes samen met de peterselie en de kappertjes in een kleine kom. 
 4. Als de botten klaar zijn doe je er de goede olijfolie en het vers geperst citroensap bij en gooi er nog wat extra zeezout op.
 5. Serveer de mergpijpen op een bord met de peterselie-kappertjes mix.