Graanvrije quiche met spek en champignons

Graanvrije quiche met spek en champignons

Deze quiche is graanvrij en gemaakt van cassave.  Cassavemeel is afkomstig van de cassave of maniok. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika.  Het voordeel van cassave is dat het notenvrij is, kleine hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen bevat. En het is rijk aan resistent zetmeel. Dit zetmeel voedt de nuttige bacteriën in de darm en bevordert de spijsvertering.

Hoewel cassave zeker niet laag-koolhydraat is, is het een zetmeel dat door veel mensen met overgevoelige darmen goed verdragen wordt. 

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • cassavameel 300g
  • kokosolie of rundervet 150g
  • eieren 11
  • spek 150g
  • sjalot 6
  • prei 1
  • gemengde paddenstoelen 200g
  • zout en peper
  • geraspte kaas optioneel
  • quichevorm
  • verse tijm 1 el

Bereiding

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C.
  2. Meng het cassavameel, olie/vet en 3 eieren in een grote kom. Kneed tot het mengsel vormbaar is en niet meer kleeft. Rol het deeg uit tot ongeveer ½ centimeter dik in de quichevorm.
  3. Snijd het spek in blokjes. Pel de sjalotten en snijd ze in ringen. Maak de prei schoon. Snijd ze in de lengt en daarna in ringen. Borstel de champignons en snijd in schijfjes. 
  4. Fruit de sjalotten aan in een pan. Doe de prei en de champignons erbij . Bak een 5tal minuten in de pan. Haal de pan af en toe van het voer en roer even door. Zo karameliseren de groenten zonder dat ze aanbranden.  Als de groenten goudkleurig zijn, haal ze dan van het vuur.
  5. Was de tijm, schud ze droog en snijd fijn. 
  6. Klop de eieren los in een kom en voeg de kaas toe. Voeg de sjalotten, prei, spek, zout, peper en tijm toe aan het mengsel en meng alles door elkaar.
  7. Giet de vulling op het deeg in de vorm. 
  8. Bak de quiche gedurende 40 minuten in de oven.

Tips

  • Je kan variëren in groenten afhankelijk van het seizoen. Bv asperges, tomaten, paprika, ...
  • Je kan ook variëren in de kruiden die je erbij doet.
  • Je kan deze quiche ook makkelijk bewaren voor de volgende dag, om mee te nemen, ...
  • Als je deze quiche keto of low carb wil maken, kan je de bodem weglaten en enkel de vulling bakken in de quichevorm. Vet de vorm in met olie en bak de quiche voor ongeveer 20 minuten.