gravad lax

Als Super Human voegen wij regelmatig eten uit de zee toe aan ons dagelijks voedingspatroon. Sommige paleontologen dragen onze fysische behoefte aan jodium, natrium en omega 3 vetzuren toe aan de eetgewoontes van de Pinnacle Point mensen, een kleine groep homo sapiens die zich zo´n 200.000 jaar geleden aan de zuidkust van Zuid Afrika vestigde, nadat de mensheid door de oprukkende ijstijd drastisch in aantal was afgenomen.

Deze voorvaderen aller mensen voedden zich grotendeels van vis, schaaldieren, zeewier en kustplanten. De rijke maritieme voeding zou een significante sprong in de ontwikkeling van de hersenfuncties veroorzaakt hebben.

Wij stammen af van deze mensen en ook vandaag heeft ons lichaam de essentiële voedingsstoffen nodig die terug te vinden zijn in vis, schaaldieren en zeewier. .

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • wilde zalmfilet met huid 2 kg
  • zeezout of Himalayazout 100 g
  • venkelzaadjes 1 el
  • zwarte peper 1 el
  • zwarte mosterdzaadjes 1 tl
  • honing 100 g
  • verse dille 3-4 bosjes

Bereiding

paar dagen

Bereiding

  1. Reinig het werkoppervlak en alle gebruiksvoorwerpen grondig.
  2. Ga over de vis met je vingertoppen. Waar je graten voelt haal je deze uit met een pincet. Snij vervolgens de filet doormidden.
  3. Plet het zout en de specerijen met een vijzel en doe het mengsel in een kom. Voeg de honing toe en meng nogmaals goed.
  4. Wrijf de vleeszijde van de  filets goed in met het mengsel. Leg de filets met het vel naar beneden in een geschikte schaal.
  5. Was de dille, schud hem droog en leg ze dik bovenop de filet. Leg de andere filet er dan als een sandwich op, zodat de huid naar boven wijst.
  6. Wikkel de vis stevig in huishoudfolie en leg er een gewicht op zodat beide filets tegen elkaar worden gedrukt. Laat de vis zo een paar dagen rusten in de koelkast.
  7. Voordat u ze serveert, verwijder je de marinade met een keukenhanddoek en dep je de vis droog.

Tips

  • Zorg ervoor dat je stuk zalm graatvrij is; doe ook bij gefileerde stukken nog eens een dubbelcheck.
  • Laat je niet verleiden om een goedkoop stuk zalm te kopen: het is echt wel de moeite waard om een mooi dik stuk bij de visboer te gaan halen. Je zal rijkelijk beloond worden!
  • Geen fan van dille? Peterselie, kervel en dragon doen het ook goed.