konjac pasta met inktvis, tomaat en look

konjac pasta met inktvis, tomaat en look

Bij Super Human vermijden we het gebruik van granen omdat ze heel wat antinutriënten bevatten die je darmen kunnen beschadigen en je immuunsysteem te actief maken.

Toch heb ik af en toe zin in een pasta gerecht. Dus ga ik op zoek naar alternatieven. Soms gebruik ik courgette noedels (courgette geschild met een spiraalsnijder). Maar soms heb ik zin in een pasta beet.

Dit gerecht maak ik met Konjac noedels. Konkac pasta is gemaakt van de konjac plant.

De konjac plant bevat een in water oplosbare voedingsvezel die bekend staat als glucomannan. De konjac plant, ook vaak aangeduid als duivels tong of de konnyaku aardappel, is een plant die voorkomt in Japan, China en delen van Zuidoost Azië.

Het is graanvrij en laag in koolhydraten. Deze konjak pasta kan je ook eten tijdens een keto of low carb fase.

In deze schotel blijven alle ingrediënten zeer puur, en dat laat zich ook smaken. Het is snel klaar te maken dus ideaal als niet veel tijd hebt.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • inktvisringen 300 g
  • sjalotten 2
  • look 1 teentje
  • tomaten 2
  • vers basilicum handvol
  • kokosolie 1 à 2 el
  • peper
  • zout
  • olijfolie scheutje

Bereiding

20 min
  1. Indien je werkt met diepvries inktvisringen laat je ze eerst ontdooien. Dep ze goed droog.
  2. Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn. Pel en hak de look fijn.
  3. Snij de tomaten eerst in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees vervolgens in kleine blokjes.
  4. Verwarm een braadpan op een matig vuur en doe er een flinke scheut kokosolie in. Stoof de stukjes sjalot en de look in de hete olie. Roer regelmatig even in de pan. Stoof na een paar minuten de inktvisringen mee. De calamares zijn snel gaar dus laat ze niet te lang bakken. Anders worden ze te taai.
  5. Voeg de blokjes tomaat toe aan de stoofpan. Zet het vuur zachter en laat de tomaten even ‘smelten’. Roer af en toe eens in de pan.
  6. Voor wie van wat pikant houdt, voegt wat sambal toe. (Of snipper een chilipeper zeer fijn.)
  7. De konjac pasta  is heel snel klaar. Je spoelt de pasta eerst met koud water. Daarna  overgiet je de pasta met kokend water. Laat 1 min staan. Laat de pasta uitlekken en stort ze in de pan met inktvisringen en groenten.
  8. Scheur de blaadjes van de basilicum in fijnere stukjes.
  9. Zet de pan nog even op een zacht vuur en meng de konjac pasta door de saus. Kruid het gerecht naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout. 
  10. Giet nog een scheutje olfijolie over de pasta. Strooi de snippers basilicum over de pasta en meng alles nog een keer, vlak voor het serveren.

Tips

  • Koop je konjac pasta in de Bioplanet of een ander biowinkel.Kijk goed de verpakkingen na  of er onnodige toevoegingen zoals calcium hydroxide inzitten. Calcium hydroxide  is een verbinding kenmerkend voor industriële producten, maar ook voor ons eten. Het wordt gebruikt om de noedles nog steviger te maken. Let dus op dat je Konjac noedels zonder toevoegingen koopt.  
  • Deze noodles bestaan volledig uit glucomannan vezels en water, dus ze bevatten ook geen vetten of eiwitten. Het is daarom belangrijk dat je verschillende gezonde combinaties aan toppings toevoegt om de maaltijd compleet te maken. Denk dan aan wat kaas, groenten of vlees. Deze ingrediënten zorgen juist voor de smaak want konjac noedels zelf zijn vrij smaakloos.
  • Sommigen krijgen een licht opgeblazen gevoel na het gebruik. Dit komt doordat het vermogen van glucomannan om water op te nemen enorm groot is en het daardoor uitzet in het lichaam. Eet er dus niet te veel van. Gebruik konjac af en toe en blijf altijd gevarieerd eten.