Lamstajine

Tajine met lamslever is echt een aanrader! Ook mensen die niet van lever houden, zullen dit recept lekker vinden.

We eten eigenlijk amper nog lever, behalve dan de varkenslever in paté of worst. Maar in lever vind je bijvoorbeeld ontzettend veel vitamine A en verschillende B vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12). Maar ook folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer. Voedingsstoffen die je zeker ook in plantaardige voeding vindt, alleen dan wel in een minder goed opneembare vorm.  Ijzer uit dierlijke producten, zoals lever, kan je gemakkelijker opnemen en gebruiken in het lichaam.

Orgaanvlees is belangrijk voor ons omwille van de dichtheid van voedingsstoffen, maar ook omdat het verspilling en minder duurzaam is om een deel van een dier verloren te laten gaan. Een koe hoeft niet te sterven zodat wij de biefstukken kunnen eten. Wanneer er een dier dood wordt gemaakt is het onze taak als consument om er zo veel mogelijk van te gebruiken. Zodat het leven van dat dier niet voor niets is geweest. Dus de botten, het stoofvlees, het gehakt, de organen (hart, nieren, lever, enzovoorts), het vet én als laatste het kleine beetje spiervlees wat eraan zit.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • lamsschouder zonder been 1 kg
  • lamslever 500 g
  • tomaten 2
  • grote uien 3
  • teentjes knoflook 10
  • zeezout 2 tl
  • zwarte peper 1 tl
  • paprika 1 el
  • komijnpoeder ½ tl
  • kaneelpoeder ½ tl
  • gemalen koriander ½ tl
  • gember vers geraspt ½ tl
  • kokosolie

Bereiding

60 min

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ° C.
  2. Snijd de lamsschouder en de lever in stukjes. 
  3. Was de tomaten, verwijder de stelen en snijd ze in grove stukken. Schil en hak de uien en knoflook.
  4. Doe de lamsschouder en lever in een grote kom en meng met zout, peper en kruiden.
  5. Verhit 1 eetlepel kokosolie in een grote, zware pan op middelhoog vuur en bak het vlees geleidelijk in kleine hoeveelheden goudbruin.
  6. Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien, de knoflook, de dadels, de runderbouillon, de tomaten, het citroensap en het vlees toe en breng aan de kook. Bedek de pot en laat ongeveer 1 uur op laag vuur sudderen.
  7. Was de aubergine, courgette en paprika en snijd ze in stukjes. Meng de stukjes groenten en de resterende olie in een kom met een beetje zout. Verspreid de groenten op een bakplaat en bak ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven. Voeg de geroosterde groenten toe aan het vlees en laat 15 minuten sudderen.
  8. Verwijder het overtollige vet uit de saus en kruid de saus met zout en peper. Leg het vlees op een schaal en giet de saus erover. Versier zoals gewenst met verse koriander en partjes citroen.

Tips

  • Koop orgaanvlees van echt goede kwaliteit. Net zoals bij het spiervlees van dieren trouwens. Dieren die een goed leven hebben gehad waarbij ze niet behandeld zijn met medicatie of antibiotica zijn echt gezonde dieren. Zo bevat de lever van deze dieren aanzienlijk meer voedingsstoffen in betere verhoudingen dan die van dieren die hun hele leven op stal hebben gestaan en graan hebben gekregen. Ga ook wat lever betreft dus altijd voor grasgevoerd.
  • Heel lekker om deze tajine te combineren met de tabouleh van bloemkool.