Pao de Queijo

Voor dit gerecht hebben we onze inspiratie gehaald uit Brazilië.  Een Braziliaanse vriend heeft ons dit leren maken (dankjewel Rodrigo!). Het is daar echt een populaire snack die ze op straat verkopen in kraampjes.

Je kan deze cheese balls als aperitiefhapje serveren, als bijgerecht bij lunch of diner. Of je kan ze besmeren met een beetje boter.

Je kan dit gerecht met of zonder kaas maken, afhankelijk hoe tolerant je bent voor lactose. Als alternatief voor kaas gebruik je een groentepuree. Als voorbeeld in dit gerecht gebruik ik knolselder, zoete aardappel of wortel. Als je zoete aardappel gebruikt, kleuren je ‘cheese’ balls leuk oranje.

Het leuke aan dit gerecht is, dat het bijna nooit kan mislukken. En ze zijn hemels!

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • tapioca 1 cup
  • zout 1/2 tl
  • bakpoeder 1 tl
  • kokosolie 2 el
  • water 2 el
  • knolselderpuree 1/2 cup
  • parmezaan 1/2 cup

Bereiding

30 min (+15 min voor de groentenpuree)

Bereiding

  1. Als je dit gerechtje lactosevrij wil maken, start je dus eet met je gekozen groenten te koken. Je kookt de knolselder, wortel of zoete aardappel zo lang tot je ze makkelijk kan pureren.  De groenten pureer je tot je een smeuige brei krijgt. Je laat de groenten daarna afkoelen voor je ze mixt met de andere ingrediënten.
  2. Laat de kokosolie heet worden samen met het water in een steelpannetje. Ondertussen meng je de tapioca met het zout. Als dit gemengd is, voeg je het bakpoeder toe.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Als de kokosolie verwarmd is, meng je dit bij de droge ingrediënten, het tapiocamengsel.
  5. Op  dit moment kies je ervoor om er geraspte parmezaan toe te voegen of de groentepuree. Meng de groenten er langzaam bij tot het mengsel ongeveer als plasticine aanvoelt.
  6. Als je ze extra wil kruiden, kan je wat lookpoeder of kruiden naar smaak toevoegen. Eerlijk gezegd vind ik dit niet echt nodig omdat ze sowieso als heerlijk smaken.
  7. Als het deeg goed is van consistentie, rol je er balletjes van. Je legt ze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat zeker genoeg ruimte tussen de balletjes zodat ze goed kunnen opzwellen.
  8. Bak de balletjes 20 minuten in de oven.

Tips

  • In het begin gooide ik de puree er volledig bij waardoor mijn deeg snel te zwaar of te nat werd.
  • Als het deeg toch te nat is, voeg je extra tapioca bij tot het goed voelt van consistentie. Doe dit langzaam en overdrijf hier niet mee zodat je deeg niet te droog wordt.
  • Tapioca meel koop je makkelijk online bij aantal webshops zoals puurmieke.nl.
  • De balletjes zijn het lekkerst als je ze recht uit de oven eet, nog lekker warm. Ze worden hemels als je daar een beetje boter op smeert.
  •  Voor 1 cup gebruik ik gewoon een kleine koffietas.