Peruviaanse Ceviche

Ceviche is een rauwe vis in een marinade op basis van citroen. Ceviche maakt deel uit van de culinaire cultuur van verschillende Latijns-Amerikaanse kustlanden van de Stille Oceaan. Verschillende bronnen stellen dat de ceviche is ontstaan ​​in de tijd van "los monche", een kustbeschaving in Peru, maar de Inca's marineerden ook al vissen met "chicha", een alcoholische drank uit de Andes. De invloed van de Spaanse kolonisatie zorgde voor de toevoeging van ui en citroen aan het antieke recept. 

Ceviche is een licht, fris en aromatisch zomer gerecht. De citroen marinade 'kookt' de vis, waardoor je niet het gevoel hebt dat je rauw eet. Toch geldt ceviche als een rauw gerecht waarbij alle voedingsstoffen en verteringsenzymen bewaard blijven. Hierdoor is ceviche uiterst voedzaam. 

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • wilde zalm filet 300 gr
  • wilde kabeljauw filet 300 gr
  • citroenen 5
  • rode ui 2
  • knoflook 1 teentje
  • venkelzaad 1/4 tl
  • peterselie 1 trosje
  • koriander 1 trosje
  • tomaten 3
  • komkommer 1/4
  • ume zu naar smaak
  • olijfolie 2 el
  • rode chilli peper 2

Bereiding

60 min
  1. Snijd de vis in blokjes van 1 cm.
  2. Snipper de ui, knoflook en chilli (verwijder de zaadjes als je het niet te pikant wil). 
  3. Snijd met een dunschiller 2  reepjes citroenschil van 1x4 cm en snipper ze heel fijn.
  4. Pers alle citroenen uit.
  5. Meng alles in een kom en giet het vers ctroensap eroverheen.
  6. Plaats de kom 45 minuten in de koelkast en roer om het kwartier even om.
  7. Snijd de tomaten, komkommer, koriander en perterselie fijn.
  8. Na het marineren voeg je dit ook toe aan de vis.
  9. Voeg de umezu, olijfolie en venkelzaadjes toe.