Rooibos gember kombucha

Kombucha is een probiotsiche drank, dus erg gezond voor je darmflora en zo ook voor je immuunsysteem. Maar het is bovenal erg lekker en zo leuk om zelf te maken! Check eerst even ons basisrecept om kombucha zelf te maken. 

Door de toevoeging van gember is dit een super immuniteitsbooster. De belangrijkste werkzame stof in verse gember is gingerol. Gingerol werkt ontstekingsremmend en heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen die je immuunsysteem een boost geven en helpen om virale en bacteriële infecties te bestrijden. Daarnaast verbetert verse gember je spijsvertering en gaat misselijkheid tegen.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • water 1 l
  • rooibos 2 el
  • rietsuiker 100 g
  • vers gembersap
  • kombucha scoby

Bereiding

paar dagen
  1. Kook 1 liter water. Doe er de rooibosthee bij en laat even staan. Zeef de thee en doe er de rietsuiker bij. Roer goed tot de suiker is opgenomen.
  2. Laat de thee afkoelen. 
  3. Heb je kant en klare gembersap dan voeg je die nu toe bij de thee. Wil je zelf gember sap maken, volg dan stap 4.
  4. Zelf gembersap maken: Schil de gember met een dunschiller. Snijd de gember in grove stukken en doe deze samen met het water in je blender en laat ongeveer 1 minuut draaien. Haal het gembersap door een fijne zeef. Voeg het sap bij de thee. 
  5. Voeg nu je kombucha scoby en de moedervloeistof erbij. 
  6. Laat je kombucha minstens 7 dagen fermenteren in een glazen bokaal afgedekt met een doek. Wil je je drankje scherper van smaakt , laat de kombucha 14 dagen fermenteren.
  7. Haal de scoby uit de kombucha en filter de vloeistof. Je roobis gember kombucha is klaar om te drinken!

 

Tips

  • Maak ijsblokjes van je gembersap en voeg dit toe aan je water. Zo krijgt je water een lekker verfrissend en lekker gembersmaakje.
  • Raak de scoby niet rechtstreeks aan maar werk met plastic handschoenen of folie. 
  • Zet je kombucha niet in rechtstreeks zonlicht. Laat fermenteren op kamertemperatuur.