Shakshuka

Shakshuka is zo een van die overheerlijke comfort gerechten die tegelijk super simpel zijn. Verschillende variaties op dit gerecht zijn terug te vinden in de Mediterraanse keuken.

Historici zijn het niet eens over de exacte herkomst. De Ottomaans turske variant şakşuka, bereid met lever of lamsgehakt zou wel eens het origineel kunnen zijn. Ons recept leunt dichter aan bij de marrokkaanse shakshouka en bereid je met ei, pepers en aromatische kruiden. Heel lekker erbij is tahini saus. Let wel, tahini is gemaakt van sesamzaad, dus niet geschikt voor wie AIP eet!

Shakshuka is lekker zowel als ontbijt als andere maaltijden. 

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • eieren 6
  • knoflook 3 teentjes
  • witte ui 3 stuk
  • rode paprika 1 stuk
  • gele paprika 1 stuk
  • koriander zaad poeder 1/2 tl
  • gerookte paprika poeder 1 tl
  • cayenne peper 1/2 tl
  • tomaten passaat 500 ml
  • tomatenconcentraat 2 el
  • honing 1 el
  • zeezout naar smaak
  • verse munt enkele blaadjes

Bereiding

30 min
  1. snipper de ui en knoflook en glazeer met olijfolie en wat boter in een pan
  2. snijd de paprika in fijne reepjes
  3. voeg paprika en kruiden bij de ui en knoflook en laat even sudderen
  4. meng de tomaten passaat en concentraat in de pan, met een lepel honing
  5. laat 20 minuten sudderen en breng op smaak met zeezout
  6. breek de eieren in de saus en laat 15 minuten zacht koken met het deksel op de pot
  7. serveer met gesnipperde verse munt en tahini saus