Snoepjes van thee of kombucha

Gelatine is één van mijn dagelijkse toevoegingen in mijn voedingspatroon. 

Gelatine bestaat grotendeels uit de aminozuren glycine en proline, waar veel mensen niet genoeg van binnen krijgen. Deze aminozuren vind je voornamelijk in de botten en organen van dieren en die worden lang niet meer zoveel geconsumeerd als vroeger.

Deze aminozuren zijn niet alleen belangrijk voor een mooie huid en haar- en nagelgroei, maar helpen ook bij het reguleren van de slaap, bij het ondersteunen van een optimaal geheugen, het voorkomen van schade aan de darmen en het verbeteren van de darmwand en bij gewrichtsproblemen.

Je kan gelatine poeder in je omelet doen, je eigen bottenbouillon maken (zie recept) of je kan ook gelatine snoepjes maken!

Deze snoepjes zijn zo leuk omdat je er heel veel mee kunt variëren. Je kan ze maken met jouw lievelingsthee of lekkere kombucha. Als je kombucha gebruikt, krijg je nog eens alle goede zaken van kombucha boven op de gelatine. Het is  goed voor je darmflora en verbetert de spijsvertering. Kombucha bevat een mix van pre- en probiotica, zodat de bacteriën in je darmen zich optimaal kunnen voeden. De micro-organismen in de gefermenteerde drank versterken je immuunsysteem.

De darm helende gelatine in combinatie met de probiotica en de organische zuren in de kombucha maken dat je heerlijk verantwoord kunt snoepen.

Wie zijn snoepjes liever wat zoeter eet kan eventueel wat honing aan het mengsel toevoegen.

Let op: bij het maken van de snoepjes is het gebruiken van flexibele (siliconen) vormpjes het handigst. Hier druk je ze na het opstijven namelijk zó uit.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
 • Water 500 ml
 • Thee naar keuze (groene thee fruitthee) 2 zakjes of losse thee
 • kombucha 500ml
 • Gelatinepoeder 8 el
 • Honing

Bereiding

75 min

Bereiding

 1. Zet alles van te voren klaar, zodat je snel kunt werken zodra de gelatine is opgelost.
 2. Doe het water met de theezakjes in een steelpan en laat 10-15 minuten trekken. Verwijder de theezakjes en los het gelatinepoeder al roerende op in het theewater of in de kombucha.
 3. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur, maar breng het niet aan de kook! Anders gaan alle goede bacteriën verloren. Voeg eventueel wat honing toe. Mix het mengsel als er klonters zijn achtergebleven.
 4. Schenk het mengsel in vormpjes naar keuze en laat de snoepjes ca. 1 uur opstijven in de koelkast.
 5. Druk de snoepjes uit de vorm en serveer.

Tips

 • De ene gelatine is de andere niet. Aangezien het een dierlijk product is, moet je jezelf ervan verzekeren dat de dieren gezond waren en goed voedsel kregen. Veel goedkope gelatine en de gelatine die in snoepjes wordt gebruikt, is vaak van varkens en net zo vaak zeker niet biologisch. Ik gebruik steeds de gelatine van Great Lakes omdat het gemaakt wordt van grasgevoerde runderen.
 • Door zelf bouillon te trekken van botten van gezonde runderen of kippen, heb je al een ontzettend gezonde bron van gelatine. Verwerk dit in je sauzen, maak er groentesoep van of drink het zo. Erg gezond!