Supersimpele kombucha dressing

Veel klaargemaakte dressings in de supermarkt bevatten suiker of -ontstekingsbevorderende- zonnebloemolie. En dat zijn 2 ingrediënten die we bij Super Human vermijden. 

Het maken van deze sladressing is heel eenvoudig en super gezond door het toevoegen van kombucha. Soms vergeet ik mijn kombucha en laat ik ze te lang fermenteren. Dan is ze naar mijn smaak te azijnachtig om nog van te drinken. Vroeger gooide ik deze kombucha weg. Maar tegenwoordig bewaar ik ze in een aparte fles en gebruik ik ze als azijn. 

Salade dressing is meestal een mengsel van olie en azijn met kruiden en andere smaakmakers. In plaats van azijn gebruik ik nu kombucha voor een dosis probiotica, super gezond voor mijn immuunsysteem en darmflora.

Dressing gebruik ik voor van alles, voor op een salade, voor een vleesmarinade, als dip voor gesneden groenten. Het is de perfecte manier om extra smaak toe te voegen en om een extra dosis probiotica binnen te krijgen.

Hieronder vind je het basisrecept waarop je eindeloos kan variëren!

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • olijfolie 2dl
  • kombucha 1dl
  • zout 1tl
  • mosterd 1 à 2 tl
  • verse kruiden 1tl
  • look paar teentjes
  • zwarte peper 1/4tl
  • rauwe honing 1tl

Bereiding

5 min

Bereiding

  1. Meng de olijfolie, de kombucha en het zout door elkaar met een garde of mixer. Als je met een mixer werkt, krijg je een iets meer romige consistentie. 
  2. Voor een klassieke dressing voeg je mosterd en eventueel honing bij.
  3. Wil je verder variëren? Voeg de smaakmakers toe die jij wil en die passen bij je gerecht. In de zomer gebruik ik meestal verse kruiden zoals basilicum, bieslook, peterselie, tijm. 
  4. Als Ik bv een lekkere Italiaanse dressing wil, gebruik ik basilicum, oregano, peterselie en knoflook. Voor een meer Aziatische dressing gebruik ik verse gember, look, chilipeper, vissaus, limoensap en Coconut Aminos saus.

 

Tips

  • Als je kombucha gebruikt die lang gefermenteerd heeft, krijg je een pittige dressing. Als je je dressing toch wat zoeter wil, laat je je kombucha iets minder lang fermenteren. 
  • Check hier ons basisrecept kombucha.