Zelf Kombucha maken!

Kombucha is de laatste jaren uit de obscuriteit getreden. Het vreemde drankje dat lijkt te worden geproduceerd door een mysteriuze zwam en potente medicinale eigenschappen zou bevatten werd vroeger enkel thuis gebrouwen door echte fermentatie die hards. Maar tegenwoordig kan je kombucha in allerlei smaken kopen in de meeste bio supermarkten.

De exacte herkomst van Kombucha is omstreden. Volksverhalen leiden naar historisch China en Europa, maar een van mijn favoriete verhalen is hoe Kombucha ontdekt werd in een afgelegen klein dorp in het Ural gebied, ten tijde van het Stalinistisch sovjet regime. De gevreesde dictator Joseph Stalin had immers een grote doodsangst en was te weten gekomen dat in die regio mensen uitzonderlijk lang gezond bleven. Hij zond er onderzoekers op uit om het geheim te ontrafelen en zo ontdekten ze een levenselixir dat door de locals werd gebrouwen: Kombucha. 

Kombucha is een probiotsiche drank, dus erg gezond voor je darmflora en zo ook voor je immuunsysteem. Maar het is bovenal erg lekker en zo leuk om zelf te maken! 

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
 • (gefilterd) kraanwater of bronwater zonder koolzuur 1 liter
 • biologische en pure groene of zwarte thee 2 tl (5-7 gram)
 • biologische (riet) suiker per liter water 100 gr
 • kombucha-scoby 1
 • schone glazen (weck)pot met een inhoud van minimaal 1 liter
 • glazen beugelflessen
 • PH-strips
 • thermometer
 • luchtdoorlatende (thee) doek
 • elastiek

Bereiding

30 min
 1. Breng het (gefilterde) water aan de kook. Ik gebruik zelf een ketel om water te koken, dus ik giet na het koken het water over in een theepot. Voeg hieraan de theeblaadjes toe en laat dit een kwartiertje trekken. Hierna kun je de thee zeven en af laten koelen.
 2. Laat de thee afkoelen tot ongeveer 45 graden en voeg de suiker toe. Roer even goed door en giet over in je glazen pot.
 3. Kombucha houdt van temperaturen tussen de 15-30 graden. Laat de thee dus afkoelen tot 30 graden voordat je de scoby bij de thee doet.
 4. Voeg samen met de scoby ook de azijn toe (of de kombucha van een eerdere drank). Door zuur toe te voegen aan je drank geef je jouw zuurminnende scoby de beste start en bovendien voorkomt de zure omgeving de groei van ongewenste bacteriën.
 5. Dek de glazen pot af met een luchtdoorlatende doek, doe er een elastiek omheen en zet weg op een zuurstofrijke plek op kamertemperatuur. Vermijd een plek in de zon.
 6. Een dag of 10-14 bij kamertemperatuur geeft gemiddeld genomen een lekkere en zoetzuur resultaat. Hoe langer je de kombucha laat fermenteren, des te zuurder je theedrank wordt. Er worden namelijk meer suikers omgezet naar mate je de kombucha langer laat fermenteren.
 7. Na 10-14 dagen kun je de ph meten van de kombucha. Deze zou tussen de 2,5 en 4 moeten zijn. Is dit het geval?
 8. Dan kun je de SCOBY verwijderen en de thee overgieten in een glazen beugelfles. Denk eraan, wel even zeven. Hiervoor kun je een schoon stuk kaasdoek, een zakdoek of een papieren filter gebruiken.
 9. Bewaar wat van de drank als starter voor je volgende kombucha en natuurlijk om je zwam in leven te houden.
 10. Tijdens het tweede fermentatieproces (dus na het overgieten in de afgesloten fles) ga je druk opbouwen. De resterende zuurstof geeft namelijk nog een nagisting. Tijd voor de bubbels dus! Na een dag of 2 is jouw kombucha ready to go! Bewaar aangebroken kombucha in de koelkast.

 

Tips & Tricks

Tijdens de tweede fermentatie kun je gaan experimenteren met smaakjes! Aardbeien, kaneel, bosvruchten, perzik, citroen, vanille, … Whatever you like! Laat dit nog een aantal dagen fermenteren in een afgesloten fles op kamertemperatuur.

Bedenk vooraf welke smaken je wilt maken, zodat je hier ingrediënten voor kunt kopen. Gebruik je creativiteit en bedenk smaakcombinaties van vers fruitsap, bloemen, kruiden, gember en specerijen of een kruidenthee zoals Rooibos. Bereid de ingrediënten voor en voeg maximaal 20% smaak toe per flesje.