Zelf waterkefir maken

Waterkefir is een koolzuurhoudende gefermenteerde drank vol priobiotica. Waterkefir is een friszure waterdrank. Het wordt gemaakt van water, suiker, vruchten en waterkefirkorrels. Er wordt wat suiker of gedroogd fruit aan het water toegevoegd. Deze suiker wordt tijdens de fermentatie omgezet naar probiotica.

Probiotica zijn levende kleine organismen, goede bacteriën die een positieve uitwerking hebben op je gezondheid. Ze zorgen voor een goed evenwicht van de bacteriën in je darmen. En een goede balans hierin ondersteunt je immuunsysteem. Het helpt je spijsvertering en het helpt je om vitale voedingsstoffen op te nemen.

Het is een ideaal alternatief voor alle suikerrijke dranken en heel lekker om te drinken. En het is heel eenvoudig om te maken!

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
 • water 2l
 • waterkefirkorrels 100g
 • (riet)suiker 4el
 • citroen 1/2
 • vijg/dadel 1 à 2
 • 2l glazen bokaal

Bereiding

10 min

Bereiding

 1. Spoel 100g waterkefirkorrels onder koud water. Gebruik hiervoor een plastic zeefje.
 2. Vul je glazen bokaal met koud water. tot enkele centimeters onder de rand. Doe nu de suiker erbij en roer goed.
 3. Voeg de waterkefirkorrels en 100g (riet)suiker. Snijd een halve citroen in stukjes en voeg dit bij de kefir. Voeg het gedroogd fruit toe. Vul eventueel aan met koud water tot de bokaal vol is. Sluit de bokaal.
 4. Zet je bokaal op een plaats zonder direct zonlicht en op kamertemperatuur. Laat minstens 24u staan. Na een tijdje verschijnen er koolzuurbelletjes. Dan zit je bokaal vol leven. Het gedroogd fruit zal naar boven stijgen.
 5. Open je bokaal na een paar dagen. Haal eerst het gedroogd fruit en de citroen er uit. Giet de kefir boven een zeefje uit in een glazen fles. Je kan de citroen van je basisberiding uitpersen voor extra smaak. 
 6. Zet je fles nog 1 à 2 dagen op kamertemperatuur om verder te rijpen. Zo verkrijg je meer koolzuur in je kefir. Als de waterkefir klaar is, zet je hem in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen.
 7. Je kan de waterkefir nu drinken. Of je kan een 2e fermentatie beginnen voor extra smaak zoals de gember limoenkefir.

 

Tips 

 • Gebruik een kunstof zeefje en geen ijzeren. Kefir houdt niet van metaal.

 • Gebruik enkel glazen bokalen en flessen. Zorg ervoor dat je de bokaal goed kan sluiten.

 • Geef de kefirkorrels voldoende voeding. Heb geen schrik om suikers te gebruiken. En gebruik enkel witte of rietsuiker. Honing geeft geen goede voeding voor je korrels.

 • Zorg ervoor dat je kefir niet in direct zonlicht staat. Zorg voor een warme en donkere plek.