zuurdesem starter

De zuurdesem starter heb je nodig om je zuurdesem brood te maken. De starter of "moeder" hoor je in leven te houden. Zo bestaan er zuurdesem moeders die generatie op generatie worden doorgegeven en honderden jaren oud zijn. 

Ingredi├źnten

Gebaseerd op 2 personen
  • bloem 2 el
  • mineraal water 1/2 kopje

Bereiding

10 min
  1. Voeg twee el bloem toe aan een half kopje water in een pot en meng je het goed.
  2. Dit hoeft niet de glutenvrije mix te zijn. Een van de bloemcomponenten apart is genoeg.
  3. Sluit de pot en bewaar deze op een warme plek uit de buurt van direct zonlicht.
  4. Voeg de volgende dag nog twee eetlepels bloem en een half kopje water toe, meng, sluit en blijf dit elke dag een week lang elke dag doen, waarna je zuurdesemstarter zeer actief en bruisend moet zijn en een aangename zure / gistachtige geur moet hebben.
  5. Bewaar de starter in de koelkast wanneer deze niet wordt gebruikt. Als je van plan bent om te bakken, haal je de starter enkele uren van tevoren uit de koelkast voeg je een el verse bloem en wat water toe om ze te reactiveren. Wanneer de starter bubbelt is ze klaar voor gebruik.