Zuurdesembrood

Zuurdesem is de oudste manier van brood bakken. Archeologische vondsten wijzen op het maken van zuurdesembrood tot 4000 VC. Maar wellicht is de praktijk nog vele duizenden jaren ouder en gaat het terug tot de neolithische revolutie 10.000 jaar geleden. 

Zuurdesembrood word niet zoals modern brood gemaakt. Het is een praktijk waarbij het deeg urenlang fermenteert. Dit proces zorgt voor een verlaging van de schadelijke stoffen in de granen en zaden waaruit het deeg is gemaakt, waardoor het brood veel beter verteerbaar is. 

Zuurdesem brood heeft een typische zeer aromatische, licht zure smaak die komt van de zuren die de lacto bacilli produceren tijdens het fermentatie proces. 

Voor dit brood gebruik je best ons recept voor glutenvrij meel. Hoe je een zuurdesem starter maakt vind je hier. 

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • actieve zuurdesem starter 2 kopjes
  • mineraal water 1 kopje
  • glutenvrije bloem 2 1/2 kopjes
  • zeezout 1 theelepel

Bereiding

8 uur
  1. Meng alle ingrediënten tot alle bloem gehydrateerd is en een plakkerig deeg is gevormd.
  2. Doe het deeg in een bakvorm bekleed met bakpapier.
  3. Bedek het met een handdoek en laat het 8-12 uur gisten.
  4. Bak gedurende 30 minuten op 200 °C.
  5. Haal het brood uit de pan en laat het nog 15 minuten bakken.