Zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn voor mensen altijd al een belangrijke voedselbron geweest. De oermens sloeg zijn voedsel soms weken- of maandenlang op in de grond, waardoor het veel fermentatiebacteriën bevatte. In onze huidige voeding krijgen we deze bacteriën nauwelijks tot niet meer binnen. Onze oma’s fermenteerden nog regelmatig groenten maar tegenwoordig wordt dit amper nog gedaan.

Terwijl er heel veel voordelen zijn aan het fermenteren van producten:

  • door het gebruik van gefermenteerd voedsel ondersteun je de darmflora (je krijgt een groot aantal verschillende soorten stammen van prebiotische culturen binnen);
  • zuurkool bevat 25 mg vitamine C per 100 gram!;
  •  zuurkool gevat door het fermentatieproces een hoger gehalte van bepaalde B-vitamines en vitamine K;
  • door het fermentatieproces is de zuurkool makkelijker verteerbaar.
  • het bevat weinig calorieën en vult toch goed.

Ingrediënten

Gebaseerd op 2 personen
  • witte kool 2 kg
  • fijn zeezout 2 el
  • grote conserveer bokaal met kliksluiting

Bereiding

paar dagen
  1. Haal de buitenste bladeren van de kool en leg ze opzij. Snij de kool doormidden en verwijder de stengel.
  2. Snijd de kool in fijne repen en verzamel ze in een grote kom. Bestrooi met zout.
  3. Met schone handen kneed je de zuurkool gedurende 20 minuten en probeer zoveel mogelijk sap uit te wringen.
  4. Steriliseer ondertussen de bokaal.
  5. Druk de kool zo stevig in de bokaal dat alle lucht ontsnapt. Voeg vervolgens de rest van het sap tot de kool volledig bedekt is.
  6. Dek de koolsnippers af met een van de eerder verwijderde bladen en zorg dat alle kool onder het wateroppervlak komt.
  7. Sluit het deksel, houd het glas warm op een donkere plaats (bv.in de keukenkast).
  8. Als er na een tot twee dagen wat luchtbelletjes ontstaan dan is de gisting begonnen. Proef na 1 week. Als je wilt dat de zuurkool nog  zuurder smaakt laat ze dan nog verder fermenteren.
  9. Wanneer de smaak op punt is, plaats de pot dan in de koelkast.

Tips

  • Zorg dat de kool goed onder het water staat.
  • Gebruik een goede weckfles met rubber.
  • Je kan ook extra kruiden toevoegen naar smaak. Experimenteer eens met komijn, zwarte peper of dille.
  • Het is belangrijk om altijd hygiënisch te werken. Gebruik schone materialen (spoel kom en weckpot goed af met kokend water) en was je handen goed om besmetting te voorkomen.
  • Laat af en toe tijdens het fermentatieproces de gassen uit de bokaal ontsnappen.